Ankara Diş Klinikleri Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği Nedir?

Çocuk diş hekimliği, doğumdan itibaren tüm dişlerin değişimi boyunca, yani 13 veya 14 yaşına kadar uygulanan her türlü tedaviye ve gerekli olan koruyucu diş hekimliği tedavilerini uygulayan diş hekimliği dalıdır.

Çocuk Diş Hekimliği Koruyucu Uygulamaları Nelerdir?

  • Ortodontik tedavi uygulanması.
  • Sürekli hekim kontrolü.
  • Diş gelişiminin düzenli olarak kontrolü.
  • Hekim kontrolünde düzenli beslenme alışkanlığı edindirilmesi.
  • Çocuklara doğru bir şekilde diş ipi kullanma alışkanlığı edindirilmesi.
  • Fissür örtücü uygulaması yapılması.

Fissür Uygulaması Nedir?

Genelde arka dişlerin üst yüzeyindeki çürüğe elverişli bölgelerin özel bir koruyucu madde yardımıyla doldurulma işlemidir. Toplum içerisinde, diş ojesi olarak bilinir ve çok kısa bir süre içerisinde ağrısız yapılan bir işlemdir. Çocuklarda ise süt dişlere de uygulanabilir.

Çocuklarda Günlük Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Çocuklarda ilk çıkan süt dişlerinin, 6 veya 8 aylık bebeklerde gazlı bez yardımıyla temizlik yapmaları önerilir.
2 ila 4 yaş aralığında ise günde 2 defa diş macunu kullanmadan fırçalanması önerilir. 4 yaşından sonra ise florlu diş macunu yardımıyla günde 2 defa dişlerin fırçalanması önerilir.
"Yemeklerden sonra dişlerin mutlaka ve mutlaka fırçalanması gerekir. Dişlerin fırçalanması için gerekli ortam yok ise su yardımıyla ağız kesinlikle çalkalanmalıdır. Bunun nedeni ise dişlerimizin arasında kalan yemek artıklarını ve bakterilerin ağızımızın içerisinde kalmasını önlemektir."

Çocukların Diş Sağlığı Açısından Nasıl Beslenmesi Gerekir?

Ara beslenmelerde kesinlikle, şeker, çikolata ve dişlerde kalabilecek yumuşak gıdaların tüketilmemesi gerekir. Ayrıca düzenli ağız bakımının yapılması da şarttır.